Tag Archive | Aslan

All the More Joyful

 So then Pilate took Jesus and scourged Him. And the soldiers twisted a crown of thorns and put it on His head, and they put on Him a purple robe. Then they said,”Hail, King of the Jews!” And they struck Him with their hands…

Then Jesus came out, wearing the crown of thorns and the purple robe. And Pilate said to them, “Behold the Man!” 

Therefore, when the chief priests and officers saw Him, they cried out, saying, “Crucify Him, crucify him!”

…they cried out, “Away with Him, away with Him! Crucify Him!”

John 19:1-3, 5-6, 15


Good Friday.

The day when grown men’s eyes water and women wail.

The day that gives every man breath yet chokes us in the grip of solemn remembrance, agony, and death. Since I was a young child, I will honestly say that I have shown an unhealthy partiality towards the Friday before Easter Sunday.

I dreaded Good Friday.

Every year my heart writhes and struggles intolerably in the furious, bubbling cauldron of sorrow and death and sin.

A tradition that has lasted for a long time in my family is Mel Gibson’s The Passion of the Christ. We watch it every year during either Good Friday or the Saturday that Jesus was in the grave. Its explicit and accurate details of Roman crucifixion and Biblical truths is incredible, and every year I have to watch it with a box of tissues on command.

Once more, my heart writhes and struggles intolerably in that furious, bubbling cauldron of sorrow and death and sin.

Until this year.

It was naught but a few days ago, as I was bracing for my epic clash with Good Friday, that I sat up one night thinking. What I am about to say you might possibly think ridiculous, ludicrous, stupid. Think what you will, and say what you will, but I believe it, and that is what matters.

Anyway, as I was saying, I sat up one night thinking. I always think of Good Friday as a mountainous, terrible hump before sliding down into a heap of goodness: Easter. I sat thinking of how that hump was only a few days away. I decided that, since everyone else was asleep, I could talk to the One who was not: Jesus. I smiled and began my complaint. “Why do we have to remember Your death every year, Lord, when we know You have already conquered it? Why do we have to shed tears and pray prayers and remember sorrowful things? Why can we not simply celebrate the Good News that You are alive and offer us eternal life and salvation and everything?” I did not have to wait long for His answer. It was blown into my head and soul, and my heart skipped a beat then just like it always does whenever I get an answer. “If there was no awful torture on Friday, there would be no miracle or joy on Sunday.”

Shame flooded my mind and I wanted to cry.

I stared into the wall and thought.

Thought more.

Thought even more.

How selfish I had been. Neglecting to acknowledge pain and torture that I myself never even felt. The love that compelled the God who made me to willingly choose the path of mockery, beating, flogging, crucifixion, and ultimately, death.

I have heard that the whips the Romans used when flogging a criminal had animal bone and glass in-bedded in the cords of rope. The flogging exposed the bones in Jesus’ back and made Him bleed exorbitantly. Flogging was a death sentence to all criminals, but Jesus did not die when He was flogged.

I have been told that the cross Jesus carried halfway to Golgotha was 50-100 lbs, and he struggled to carry it on His raw, bleeding, and weak back.

I have listened to men say that when nailed to the cross, the nails passed through Jesus’s wrists and would have burst the Median nerve, which would have caused excruciating, burning pain in both of His hands. His legs would have been angled forty-five degrees and his feet nailed one atop the other. Due to this position, His ribs were angled up, causing unthinkable pain just to take a breath.

And He hung there, just like that, for six hours.

Such love I do not understand. Such love is so deep and infinite that our human minds will never understand.

Sometimes I wonder if He saw my face. I wonder if He thought of me up there on that cross. As the blood fell in streams from his gushing wounds, perhaps He thought of Emily. Perhaps he thought of you. When the temptation to end it all in the blink of an eye filled His tormented, wracked body, He pressed on because of us. “No, I must do it for her! I must do it for him!” You fill in the blank.

Such love is incredible, unimaginable, indescribable. I can not understand it. When Jesus was in the Garden of Gethsemane a few hours before He was arrested, He prayed:

And He was withdrawn from them about a stone’s throw, and He knelt down and prayed, saying, “Father, if it is Your will, take this cup away from Me; nevertheless not My will, but Yours, be done.” Then an angel appeared to Him from heaven, strengthening Him. And being in agony, He prayed more earnestly. Then His sweat became like great drops of blood falling down to the ground.

– Luke 22:41-44

Jesus, knowing the torment, the betrayal, the humiliation and death He would face, willingly walked into it anyway. He was in so much pain even before the hour had come that he began to sweat blood! But He did it nevertheless. Why? Because He loves me, and He loves you.

Now when one sits back and thinks about that, it is incomprehensible. Then when you combine that with the fact that He never stayed dead, it is even more amazing!

That is why today, on this Good Friday, it was the best Good Friday. I wept in church, sang with tears on my face, and, though felt so strange, I was in anguish and felt the peace of Christ’s Great Love.

This Easter season, I encourage you to reflect upon the sacrifice Christ made on Good Friday. It makes it all the more joyful when you wake up on Sunday, exuberance fills your heart, and you remember that Christ is risen!

In Him,

Emily 🙂

“‘It means,’ said Aslan, ‘that though the Witch knew the Deep Magic, there is a magic deeper still which she did not know. Her knowledge goes back only to the dawn of time. But if she could have looked a little further back, into the stillness and the darkness before Time dawned, she would have read there a different incantation. She would have known that when a willing victim who had committed no treachery was killed in a traitor’s stead, the Table would crack and Death itself would start working backwards…”

– C.S. Lewis, from The Lion, The Witch, and The Wardrobe

Advertisements

The Awe-Inspiring Book Tag

awe-inspiringbooktag2016

Hi, everyone!

I have created a book tag with some bookish questions. And bookish is a word in case you were wondering XD .

But, before we begin, I wanted to tell everyone about my new YouTube videos I uploaded to this blog on the post 2016 Summer and Lessons Learned. I actually uploaded the Lauren Daigle and Hillsong United videos to the post so be sure to watch those when you get a chance 🙂 . Ok, I’m done talking—here’s the questions:


Question #1. What is the current book/books you’re reading (or just finished reading)?

Answer:  The Gospel of Mark by Mark the Disciple of Jesus 🙂 , and To Kill a Mockingbird by Harper Lee


to_kill_a_mockingbird

Question #2. Did you like this book/books? If so or if not, why?

Answer: I love both of these books! I’ve read the Gospel of Mark dozens of times, but the book always gives me joy to live for Christ and shine out his light to glorify his Kingdom! As for To Kill a Mockingbird, it is extremely realistic, gives the reader a feeling of “really being in Alabama alongside the characters”. Harper Lee is an incredible author; she’s extremely descriptive and I couldn’t put the book down after reading a chapter. It also gave me the gory realistic truth about segregation in the United States during the 30’s up until the 70’s. I never realized how difficult it used to be for blacks and even for the whites who stood with them until I read this book. I would highly recommend it to anyone looking for a good read.


Question #3. Where do you most often go to read?

Answer: I like to sit up high in a tree sometimes to read (call me daring, I love it). Sometimes I’ll sit on my bed or I’d lay in the hammock before it broke mysteriously. I do most of my reading in my bed before I go to sleep, though.


Question #4. What is the best book (or books) you’ve read this year?

Answer: Ooh, that’s a tough one. To Kill a Mockingbird is definitely one of my favorites this year. I had a good time laughing over The Adventures of Tom Sawyer by Mark Twain. I also really enjoyed A Wrinkle in Time by Madeleine L’engle. It was a very brain-twisting book—it made me think, which was what I really enjoyed about it. All the riddles and hidden morals were wonderful!

the_adventures_of_tom_sawyer


Question #5. If you could live inside the world of one book, which would it be?

Answer: That’s very easy: Lord of the Rings. I would want to be an elf, live in Mirkwood, and fight spiders and orcs till the sun goes down. I’m a LOTR Geek with an affinity for elvish-culture. 🙂


Question #6. What is your favorite book or book trilogy/saga/quintet/series?

Answer: The Lord of the Rings Trilogy and Narnia 🙂

the_lord_of_the_rings

narnia-1024x621


Question #7. What is your favorite reading genre?

Answer: Fantasy/Action/Adventure


Question #8. When were you first able to read fluently?

Answer: Four years old


Question #9. What was your favorite book as a child?

Answer: If Elephants Wore Pants by Henrietta Barkow 🙂 My parents would read this book to me and my little sister pretty much every night before bed when we were little. I still remember every single little detail of the story!

9781402717567-us-300

This was my favorite book as a crazy four year old 🙂

↓ Funny Star Wars pun below ↓

if-an-at-at-wore-pants-would-it-wear-them-like-this-or-this-star-wars

Haha, moving on…


Question #10. Who are some of your favorite book heroes?

Answer:  Eowyn for sure! She’s beautiful, strong, valiant, and a warrior. What more is there to say? May that speak for itself, right?

eowyn-the-two-towers-eowyn-35148986-900-378

Second would probably be Legolas or Aragorn.

legolas_awesomeness

May that also speak for itself…ahem.

My third favorite hero is Maria from the book The Little White Horse by Elizabeth Goudge:

skb_littlehorse

In the story, Maria is numerously thrown into danger and always bravely stands up to fight. I can’t give away the plot of the story, but it was one of my favorite fantasy/adventure novels. Elizabeth Goudge is a British author (LOVE IT!!!) with extremely artistic and stylistic techniques in her writing. I couldn’t put this book down and it’s a very good read! Just, keep a dictionary next to you during the first ten chapters. Otherwise, it was an amazing read. J.K. Rowling, Author of the Harry Potter books says, “I absolutely adored The Little White Horse…”

Anyway, back to Maria. She is brave, courageous, and never gives up even when all odds are against her. She was my favorite character in the entire novel.

I also love Scout and Atticus Finch from To Kill a Mockingbird and Meg from A Wrinkle in Time


Question #11. Do you have any favorite book quotes?

Answer: Yes! I loved it in Narnia when Aslan says to Lucy, “You doubt your value, don’t run from who you are…”

0fab3829e049b66f6e4b763f7725e328

This quote is literally essential for girls going through puberty and hormonal stress! The world tells us we have to look like supermodels and actresses to look gorgeous, when really, that makes us doubt our value and makes us run from who we were really are. We run to change our image with makeup, and tons of other things I could get into. We run from who we were originally created to be, which takes our eyes off Christ and focuses our eyes on ourselves.

I love Gandalf’s quote:

“…All we can decide is what to do with the time that is given us…”

Also, I love Eowyn’s quote “…no living man am I…” from the book The Return of the King! Here’s the quote (some of the notes were taken from Wikipedia):

The Witch King declares, “I will bear you away to the houses of lamentation, beyond all darkness, where your flesh shall be devoured, and your shriveled mind be left naked to the Lidless Eye.” The Witch-king further boasted that “No living man may hinder me,” referring to the 1,000-year-old prophecy by the Elf-lord Glorfindel, foretelling that the Witch-king would not fall “by the hand of man”. Éowyn then removed her helmet and declared:

“But no living man am I! You look upon a woman. Éowyn I am, Éomund’s daughter. You stand between me and my lord and kin. Begone, if you be not deathless! For living or dark undead, I will smite you, if you touch him.”

– Eowyn, my other girly hero besides my mother 🙂

She totally deserves a gif for that – I know this gif is from the movie, but who cares, right? She’s still awesome and gorgeous.

6070a11c5731fa0a97da009340a22f0c

I also loves one of Aragorn’s quotes from the Lord of the Rings (I’m not sure which book, and he has a lot of quotes)!

aragorn

“Deeds will not be less valiant because they are unpraised.” -Aragorn

For most of you who don’t know me, I’m a people-pleaser. That isn’t always bad, but the world won’t always be the nicest and you can’t always take their advice. Thus, when my “valiant” (haha) actions go unnoticed, even the little things, that doesn’t make them unworthy. They are still things God put in my heart to do, and God saw me, which is all that matters. God was pleased with me and he is praising me even when no one else is. That’s why I love this quote!

Continue reading